Produkty pochodzenia mlecznego oraz jaja zajmują istotne miejsce w piramidzie żywienia. Promując nawyki prozdrowotne – w tym konieczność zdrowego odżywiania się –
w Niepublicznym Przedszkolu w Pasiece Otfinowskiej zorganizowano 11. kwietnia
warsztaty dla najstarszych dzieci i ich rodziców.
Krótka prelekcja na temat wartości odżywczych produktów nabiałowych
oraz korzyści, jakie wypływają z ich spożywania, była wstępem
do praktycznej części spotkania, na którą czekaliśmy wszyscy z niecierpliwością.
Dzieci oraz mamy „uzbrojone” w różnorodne przybory kuchenne oraz produkty spożywcze z zapałem kroiły, mieszały, ugniatały, miksowały itd. Sztuka kulinarna okazała się doskonałym polem do popisu, na którym zaskakiwała
kreatywność uczestników warsztatów.
Efektem ich pracy stały się potrawy, których niezbędnym składnikiem był nabiał.
Powstały ciekawe kanapki, słodkie desery, smaczne sałatki oraz pomysłowe zakąski
i dodatki. Wszystko prezentowało się wspaniale, gdyż uczestnicy warsztatów
zadbali także o estetykę podania oraz dekorację.
Miłym finałem tego wydarzenia była degustacja apetycznych specjałów,
a pamiątkowe zdjęcia oraz zebrane przepisy stanowią podłoże do projektowanej już przedszkolnej książki kulinarnej.
To było apetyczne doświadczenie !