Dnia 16 marca w ramach zadań Szkoły Promującej Zdrowie odbyło się spotkanie uczniów klas I-III z panią dietetyk Adrianą Biś-Nykiel.
Pani Ada opowiedziała dzieciom, jak należy się zdrowo odżywiać. Zaprezentowała i omówiła piramidę zdrowego żywienia, opowiedziała co jeść, aby się dobrze uczyć. Potwierdziła, że najważniejszym posiłkiem jest śniadanie, które daje nam siłę na pierwsze godziny lekcyjne. Zwróciła uwagę na to, co i w jakich proporcjach powinniśmy jeść, aby nasz organizm jak najdłużej pozostał w dobrej kondycji. Wspólnie z dziećmi dokonała segregacji żywności na zdrowe produkty i szkodliwe dla naszego zdrowia.
Po sympatycznym „wykładzie” każde dziecko mogło skomponować swoje własne, indywidualne śniadanie z przygotowanych na „szwedzkim stole” produktów. Zostały one rozłożone na stołach w wyznaczonych miejscach: Piekarnia (chleb, produkty zbożowe), Napoje (soki, woda), Owocowy Raj (owoce), Warzywniak (warzywa), Mleczna Kraina (mleko, ser biały, sery topione, jogurty), Ryby, Zdrowe Słodkie Przekąski (ciasteczka zbożowe, mieszanki owoców, wafle ryżowe), była również Strefa Zakazana (chipsy, napoje gazowane, słodycze).
To był naprawdę interesujący, ciekawy i pouczający dzień. Dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się w nasz projekt, a w szczególności: rodzicom i pani dietetyk.