Szkolny Dzień Herbaty

W Mikołajki, 6 grudnia, w naszej szkole obchodziliśmy szkolny dzień herbaty. Dla uczniów przygotowano 8 różnych naparów, m.in. herbatę białą, owocową, truskawkową, „świąteczną” oraz herbatę z pokrzywy. Na początku degustacji Oliwia Janas z klasy VIII zaprezentowała krótką historię herbaty, a następnie p. Magdalena Hajdas omówiła główne zasady przyrządzania naparu. Uczniowie mogli zapoznać się z przyrządami do zaparzania oraz dotknąć liści herbaty. Sporym zaskoczeniem dla nich było odkrycie, że w popularnych papierowych torebkach na próżno szukać całych liści herbaty.
Na koniec każdy miał możliwość degustacji przestudzonych naparów herbaty. Uczniom z młodszych klas pomocą w nalewaniu naparu służyli ósmoklasiści. Mimo początkowych obaw, to właśnie herbata z pokrzywy cieszyła się największą popularnością.